Gezondheidsrisico’s mogen niet lonen
In oude gebouwen zit vaak nog asbest. Omdat het inademen van asbestvezels gevaarlijk is, wordt het zoveel mogelijk verwijderd. Dit moet gezien de risico’s zorgvuldig gebeuren. Toezichthouders van de RUD controleren dan ook iedere sanering. Soms stuiten ze op overtredingen. Dan schakelen ze een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) in. Bijvoorbeeld Joost. Naast boa is hij toezichthouder landschap
Aanpak overtreding
Wat hij dan tegenkomt, is bijvoorbeeld een asbesthoudende trap die zonder afdekking op een aanhanger naar de verwerker wordt vervoerd. Met als risico dat vezels alle kanten opwaaien. In zo’n geval stuurt de toezichthouder asbest hem de foto’s en haar of zijn verslag. Joost gaat vervolgens met de toezichthouder in gesprek over waarom de inzet van strafrecht nodig is. Daarbij speelt het gedrag van de saneerder een grote rol: overtreedt hij of zij willens en wetens de wet, of gaat het om een misverstand? Ook overtredingen die niet hersteld kunnen worden, komen in aanmerking voor strafrecht. Verder moet Joost de casus goed kunnen onderbouwen in een proces verbaal.
Onderzoek en verhoor
Daarom vraagt hij alle relevante stukken over het bedrijf op. Hierbij controleert Joost onder andere het boa-registratiesysteem: als het bedrijf al eerder met strafrecht te maken heeft gehad, is dat hier te vinden. Ook checkt hij wat de overtreding financieel oplevert. “Als iemand bijvoorbeeld meer asbesthoudende materialen vervoert dan toegestaan, dan hoeft hij minder vaak te rijden en heeft hij voordeel ten opzichte van de concurrenten. Dit is een economisch delict.” Vervolgens is het tijd voor verhoor. Joost: “Ik bel altijd voordat ik iemand met een brief ‘ontbied voor verhoor’. Mensen kunnen hiervan schrikken, dus ik leg het van tevoren uit.” Tijdens het verhoor kunnen verdachten hun verhaal doen. Als Joost klaar is met het onderzoek, stuurt hij het dossier naar het openbaar ministerie. Daar wordt besloten of de zaak voor de rechter komt.