“Marktdenken over bodem verbreedt de mogelijkheden”

Interview

De bodem is, samen met lucht en water, de basis van groei. Een gezonde bodem draagt bij aan gezond voedsel, drinkwater. Een goede samenstelling draagt bij aan stevigheid, bijvoorbeeld van onze dijken. Kennis over de bodem maakt dat je die efficiënt in kan zetten; voor welk doel dan ook. Medewerkers van ons team Bodem blijven hun kennis dan ook uitbreiden, zoals door deelname aan het symposium Bodem Breed.

Bodem water sturend

Jaarlijks vindt het symposium Bodem Breed plaats: een bijeenkomst waar sprekers hun kennis delen over diverse bodemonderwerpen. Toezichthouder Bodem André en vergunningverlener Bodem Jeroen woonden diverse themasessies bij en spraken met andere professionals. “Bij de bodem begint alles”, aldus André. “We leven erop, de natuur ontwikkelt zich erin of erop. Aan ons de taak erop toe te zien dat die bodem goed beheerd wordt.” 

Jeroen: “Iedere themasessie draagt bij aan je kennis. Voor mij sprongen er twee uit. Het kabinet wil water en bodem sturend laten zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. Dat betekent dat we nu meer moeten kijken vanuit de bodemopbouw, naar de natuurlijke werking van bodem en water, voordat we starten met ruimtelijke ontwikkeling. Daarvoor is veel bodeminformatie nodig. In deze sessie werd aan de hand van twee voorbeelden getoond hoe verschillende aspecten van bodeminformatie en onderzoek kunnen worden gecombineerd en visueel snel toegankelijk gemaakt. Uniformiteit van de data, zodat deze ook met de Basisregistratie Ondergrond kan worden uitgewisseld, bleek bij deze onderzoeken nog niet voldoende uitgewerkt.   Daarnaast is met de themasessies mijn interesse in de PFAS-problematiek enorm gegroeid. Er is al veel kennis, maar we weten ook nog zoveel niet. Een vraagstuk waar nog veel uitdaging in zit.” 

André: “Zo’n symposium laat je ook breder kijken dan je eigen werk. Als toezichthouder volg ik de wet; wat mag wel, wat mag niet. Wetenschappers en de markt kijken breder. Hun blik is minder zwart-wit. Zo woonde ik interessante themasessies bij over het circulair maken van baggerspecie en hoogwaardig hergebruik van grond. Daar waar we alleen kijken naar de milieu-hygiënische kwaliteit van grond, zouden we ook eens moeten kijken naar een gebiedsgerichte, integrale aanpak en de ecologische eigenschappen van grond. Al is grond licht verontreinigd, het kan daarbij hoge ecologische waarden hebben, doordat het zaden, eitjes, insecten bevat. 
En ook baggerspecie kan worden hergebruikt in plaats van te eindigen op stortplaatsen.” 

Naast dat het een dag was met interessante lezingen, was het ook een dag om informeel te netwerken en gezellig bij te praten met adviseurs en oud-collega’s die ook nog steeds de passie hebben voor het onderwerp bodem.