RUD Utrecht in strijd tegen stroperij
Stroperij; iets waarbij je misschien alleen aan verre oorden denkt. Niet terecht, want ook in Nederland komt stroperij voor. In de winter en in het vroege voorjaar zijn het met name hazen en reeën die hier letterlijk onder lijden. Soms gebeurt dit voor het vlees, maar ook voor de sport. De dieren gaan vaak op een pijnlijke manier dood. De RUD werkt daarom samen met onder andere de terreinbeherende organisaties om stroperij in het buitengebied tegen te gaan.
Grove stroperij
Stroperij is het zonder toestemming toe-eigenen van natuurlijke zaken op andermans terrein. Het gaat om eenvoudige stroperij als grond of planten en vruchten mee worden genomen. Ook sprokkelen van hout zonder toestemming valt feitelijk hieronder. Gaat het om het illegaal jagen op of vangen van dieren dan spreken we van grove stroperij. Het is één van de taken van de RUD om met name deze grove stroperij tegen te gaan.
Lichtbakken
In de provincie Utrecht gaat de hazenstand achteruit. Hazen zijn daarom een beschermde diersoort geworden, die niet meer bejaagd mag worden. Toch is er in de winter hazenstroperij. Dit gebeurt onder andere in deze periode omdat dan het gras nog kort is. Dieren zijn daardoor beter zichtbaar. Lex, bij de RUD buitengewoon opsporingsambtenaar in het buitengebied, weet hier veel van: “Met lichtbakken wordt ’s avonds over de weilanden geschenen. De hazen schrikken en staan vervolgens stil. Een snelle (hazenwind) hond wordt vervolgens achter de dieren aangestuurd. "De dieren worden zo op een wrede manier gedood. Stropers doen dit soms voor het vlees of het geld, maar ook voor het spelelement. Wie vangt er als eerst een jonge haas? Er wordt zelfs onderling op gewed.”
Reestroperij
Vooral aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar zijn ook reeën een doelwit van stropers. Aan het einde van de winter is er weinig voedselaanbod. De dieren moeten harder op zoek naar voedsel. Omdat er ook minder blad aan de bomen en struiken hangt, zijn de dieren beter en vaker zichtbaar. De reeën lopen in een strik of worden van afstand beschoten. Lex: “Met regelmaat wordt dan met luchtbuksen geschoten. Deze wapens zijn vrij verkrijgbaar op de markt. Een kogel van dit soort wapens is niet direct dodelijk. Het schiet door het lichaam van de ree en zorgt uiteindelijk alsnog voor een pijnlijke dood.” Soms wordt op de dieren gejaagd voor het vlees. Maar soms gaat reestroperij ook om de sport. Het stropen wordt soms generatie op generatie doorgegeven.
Gebiedscontroles
De RUD zet zich in om stroperij op te sporen en tegen te gaan. Lex en zijn collega’s komen tijdens gebiedscontroles sporen van stroperij tegen. Daardoor weten ze welke gebieden zich hier het best voor lenen. ’s Avonds gaan ze het veld in met warmtebeeld -en restlichtkijker. Verdachte voertuigen worden gecontroleerd. Hierbij wordt onder andere samengewerkt met de boa’s van de terreinbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap. Met resultaat. Lex: “Een tijd geleden werd een man aangehouden die reeën naar zijn terrein lokte met voer en ze daar vervolgens met een buks afschoot. Het geweer werd aangetroffen in een stal, waar ook een wild zwijn vast werd gehouden. Op dit dier werden jachthonden losgelaten om ze te trainen.”
Burgermeldingen
Ook meldingen van burgers zijn zeer waardevol. Het brengt Lex en zijn collega's vaak op een spoor. Wanneer je s’ avonds licht over de weilanden ziet schijnen, daar honden ziet rennen of schoten hoort, kunnen dit aanwijzingen zijn voor stroperij. Neem dan contact op met de RUD. Dit kan via de groene consignatietelefoon: 0800 0225510. Ook bij het vinden van kooien of het signaleren van verdachte auto’s in het buitengebied kan contact opgenomen worden. Dit zal ons helpen de Utrechtse natuur nog beter te beschermen.