“Samen één antwoord geven is de uitdaging”
Als overheden proberen we zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken en eenduidig te zijn richting inwoners en bedrijven. Onder de Omgevingswet vormen we ook één loket. In de praktijk blijkt dat dat niet altijd eenvoudig is, maar in overleg zetten we mooie stappen om als één gezicht naar buiten te treden. Een voorbeeld uit de praktijk.

In een gemeente vindt al vele jaren een autocross plaats. Jaarlijks wordt daar een evenementenvergunning voor afgegeven door de gemeente. Het is een groot feest. Totdat de gemeente plannen heeft voor woningbouw op het terrein van de cross. “Ter voorbereiding daarop vond ecologisch onderzoek plaats,” legt Chris, toezichthouder natuur, uit. “Dat onderzoek wees uit dat zowel de rugstreeppad als de heikikker in het gebied leven. Beide soorten zijn zo uniek dat ze vallen onder de omgevingswet voor een flora- en fauna-activiteit en de Europese Habitatrichtlijn. Dat betekent dat deze dieren niet opzettelijk gedood of verstoord mogen worden. Het is ook verboden om hun rustplaatsen of voortplantingsplaatsen te vernielen. Daarmee kwam het toestaan van een cross op deze locatie te vervallen.”
Een evenementenvergunning op grond van openbare orde en veiligheid en/of het schenken van alcoholische dranken moet worden aangevraagd bij de gemeente, een omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit bij de provincie. Naast de evenementenvergunning had de organisatie van de cross jaarlijks ook een omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit (een activiteit in of dicht bij de natuur) moeten aanvragen, maar dat is nooit gebeurd. “De weg naar alle juiste vergunningen is niet altijd even duidelijk”, vertelt Frank, coördinator natuur. “Daar kunnen wij, als overheden, verandering in aanbrengen. Bovendien kunnen we meedenken met wat wél mogelijk is om een evenement plaats te laten vinden. Betreft dat een beperking in geluid, in tijdvak of kan uitgeweken worden naar een andere locatie?”
Bij het afgeven van een evenementenvergunning kan een gemeente alert zijn op de locatie. Is deze in of dicht bij natuur? Voorafgaand aan het verstrekken van de evenementenvergunning kan dan al contact gezocht worden met de RUD. Zo kunnen we samen werken aan één compleet antwoord richting de aanvrager. Een aanvrager weet dan met één reactie of het evenement wel of niet plaats kan vinden. Bovendien kunnen we aanbieden mee te denken aan een mogelijke oplossing.
Frank: “Afgelopen jaar hebben we dit proces doorgesproken met gemeente Rhenen en is gewerkt aan een brief voor de aanvrager, waarin ook de omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit wordt meegenomen. Ook kunnen we evenementenlocaties in de natuur bij voorbaat criteria voor evenementen meegeven. Zo hebben we in Baarn het evenemententerrein bij Paleis Soestdijk bekeken. Het ligt midden in het bos. Wat is op deze locatie mogelijk binnen de regels die gesteld worden voor flora en fauna?”
Door gezamenlijk te kijken naar wat waar mogelijk is en als één overheid naar buiten te communiceren, scheppen we duidelijkheid naar de initiatiefnemer van een evenement in een natuurrijke omgeving.