Van veldonderzoeker via vergunningverlener naar projectleider Bodem

Interview

Joop van de Wiel is vergunningverlener Bodem bij RUD Utrecht. Na 7 jaar komt zijn werkplek vrij. Joop gaat nieuwe uitdagingen aan, maar deelt graag nog zijn enthousiasme over zijn werk. Word jij zijn opvolger?

Joop van de Wiel

Bodem vaak verontreinigd

Al staan niet veel mensen daarbij stil. De bodem maakt deel uit van je directe leefomgeving. In de praktijk is een groot deel van onze bodem in meer of mindere mate verontreinigd. Hierdoor kunnen risico’s ontstaan. Joop: “Als veldonderzoeker bij een adviesbureau stond ik letterlijk met mijn laarzen in de grond, monsters nemen. Interessant, maar graag zou ik een grotere bijdrage leveren aan een beter milieu. De functie van vergunningverlener Bodem sloot daar mooi bij aan.”

Werk gericht op bodemkwaliteit 

Als vergunningverlener Bodem ben je onderdeel van Team Bodem. Dit team houdt zich bezig met activiteiten die gericht zijn op bodemkwaliteit. Denk aan bodemsanering, bodemadvies met betrekking tot noodzakelijke onderzoeken voor omgevingsvergunningen en meldingen graafwerkzaamheden voor bijvoorbeeld het leggen van kabels, afvoeren. Joop: “Deze werkzaamheden doen we in opdracht van gemeenten en provincie bijvoorbeeld bij aan- en verkoop van stukken grond of de aanleg van een woonwijk.”

Controle op bodemactiviteiten

De  bodemkwaliteit is nooit een belemmering voor een ontwikkeling. Beleid is er op gericht om verantwoord om te gaan met de verontreinigingen in de bodem. Joop: “Daarom beoordelen wij als vergunningverleners de bodemonderzoeken, meldingen en saneringsplannen. We gaan na of deze activiteiten op de juiste manier gaan worden uitgevoerd.”  Vervolgens hebben de initiatiefnemer en de toezichthouder duidelijke handvatten om hun werk vorm te geven.

Bijdragen aan mooie projecten

Het werk als vergunningverlener is afwisselend. Je draagt bij aan grote en kleine projecten. Joop: ”Een project waar ik zelf heel blij van werd is de sanering Ketelweg in Veenendaal. In een Natura-2000 gebied (Europees netwerk van beschermde natuurgebieden) bevond zich een grote, oude stortplaats met chemisch bedrijfsafval. Na jaren van onderzoek, overleg, plannen maken, is al het afval verwijderd. Tegelijkertijd werd het gebied opnieuw ontwikkeld tot een prachtig stuk natuur; met natte en droge delen, moeras, bos en trilveen. Dat is zelfs vrij uniek in Nederland.”

Doorontwikkelen vergroot kennis

Als werkgever stimuleert RUD Utrecht medewerkers zich te blijven ontwikkelen. Joop: ”Na mijn start bij de RUD besefte ik dat ik nog veel niet wist over de specifieke wet- en regelgeving. Maar ik ben nieuwsgierig aangelegd, wil graag weten waarom iets is. Met behulp van collega’s heb ik mijn kennis flink uitgebreid. Binnen de functie zat en zit veel vrijheid. Zo heb ik graag persoonlijk contact met een vergunningaanvrager. Om samen binnen de regelgeving te zoeken naar een passende oplossing. Uiteraard heb je ook de verplichting om je kennis te vergroten om je functie goed uit te voeren. Jij bent tenslotte diegene die moet beoordelen of een ander juist handelt.”

Op naar een nieuwe uitdaging

Wanneer je je wilt doorontwikkelen, dan kan dat binnen de organisatie, maar ook daarbuiten. Voor Joop is dat moment nu daar. Joop: “Ik ga aan de slag bij de provincie Utrecht als projectleider Bodem. Daar zal ik meer bezig zijn met uitvoering van bodemonderzoeken en -saneringen. Al die jaren heb ik met veel plezier gewerkt bij RUD en de bodem blijft mij fascineren. Mooi om die bij de provincie vanuit een andere hoek te kunnen benaderen. Mijn opvolger wens ik veel plezier en succes. Ik werd met open armen ontvangen door team Bodem. Het is een hecht team, betrokken. Medewerkers zijn gelijkwaardig en positief. Ik heb met iedereen goed, leuk contact. Het lijkt een open deur, maar wanneer je mensen op een positieve manier benadert, krijg je dat ook terug.”
 
Interesse om Joop op te volgen? Kijk hier Vergunningverlener Bodem (36 uur) | RUD Utrecht