Zwembaden
Voor zwemwater is hoofdstuk 15 Regels met betrekking tot zwemmen en baden in badwaterbassins van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) van toepassing. De volledige tekst vindt u op de website van het Informatiepunt leefomgeving (IPLO). Deze regels gaan gelden voor iedereen die buiten de privésfeer gelegenheid biedt om te zwemmen en baden in een waterbassin. Dit heeft gevolgen voor u als houder of exploitant van een zwembad.
Heeft u een zwembad?
Heeft u een zwembad, voert u dan de volgende acties en maatregelen uit:
- Zorg dat u het risico op nadelige gevolgen voor de veiligheid en gezondheid van de gebruikers van uw badwaterbassins, de ruimten die met blote voeten worden betreden en de bijbehorende voorzieningen beheerst.
- Voer uw dagelijkse metingen van de parameters vrij- en gebonden chloor, zuurgraad pH en doorzicht om te beginnen binnen een half uur voor openstelling van het bassin uit en ten minste een keer tijdens de tweede helft van de openstelling van het bassin. Bij een langere openstelling vanaf de ochtend gedurende de middag en de avond zal vaker verspreid over de dag moeten worden gemeten. Leg de resultaten van alle metingen vast in uw logboek.
- Kijk naar de resultaten van uw eigen dagelijkse metingen en de maandrapporten van het laboratorium met het oog op de aangescherpte parameters en de nieuwe parameters. U kunt dan direct maatregelen nemen als parameters niet voldoen aan de normen.
- Instrueer uw medewerkers duidelijk welke maatregelen genomen moeten worden wanneer tijdens de dagelijkse metingen of de periodieke laboratoriummetingen niet voldaan is aan de kwaliteitseisen van het zwemwater. Als binnen een half uur na constateren van een onvoldoende score niet aantoonbaar door herbemonstering aan de vereiste kwaliteit kan worden voldaan is sluiting van het betreffende bassin de verplichte maatregel.
- Informeer de RUD Utrecht direct bij het overschrijden van de kwaliteitseis voor legionella in het bassinwater. Sluit ook dan direct het risicopunt voor legionellabesmetting in het betreffende bassin af.
- Zorg ervoor dat uw laboratorium uiterlijk de vijftiende dag van elke maand de resultaten van de metingen van de voorafgaande maand aan de RUD Utrecht verstrekt.
Kwaliteit zwemwater
In het Bal hoofdstuk 15 zijn parameters en normen voor zwemwater opgenomen die in overeenstemming zijn met moderne kwaliteitseisen en inzichten. Er zijn ten opzichte van de oude wetgeving parameters verdwenen, nieuwe bijgekomen, sommige normen zijn aangescherpt en de toets-criteria zijn aangepast. Voor de normen van de nieuwe parameters geldt een overgangstermijn van 1 jaar. U moet dus op 1 januari 2025 aan deze normen voldoen. Voor de parameters die al voor 1 januari 2024 onderzocht werden, geldt geen overgangstermijn. Meer informatie hierover vindt u in de bijlage onderaan deze pagina.
Maatregelen nemen of verplicht sluiten van een badwaterbassin
Alle parameters zijn ingedeeld in de klassen I, II of III. Bij een normoverschrijding op een parameter na eigen dagelijkse meting of periodiek laboratoriummeting, en afhankelijk van de klasse van de parameter, bent u verplicht om het badwaterbassin te sluiten als de meting de eerste (I), tweede (II) of derde (III) keer achtereen niet voldoet aan de kwaliteitseis. Het badwaterbassin mag u weer openen als uit eenzelfde nieuwe meting blijkt dat de parameter weer voldoet.
Van middelvoorschriften naar doelvoorschriften
Een belangrijke verandering van de regelgeving is de overgang van middelvoorschriften naar doelvoorschriften. In plaats van voorschriften die tot in detail bepalen waar u aan moeten voldoen en welke middelen of methoden u moet gebruiken, zijn kwaliteitsdoelen gesteld om verdrinking te voorkomen, de gezondheid van zwemmers te beschermen en letsel van de gebruikers van een badwaterbassin te voorkomen. U als houder of exploitant kiest dus hoe dat met uw badwaterbassin(s) het beste kunt doen.
Risicoanalyse en beheersplan
U als houder of exploitant krijgt dus niet meer precies voorgeschreven wát te doen. U moet zelf bepalen en vastleggen hoe u de waterkwaliteitsdoelen haalt en veiligheid voor zwemmers waarborgt. Om invulling te geven aan deze zorgplicht en als onderdeel van een goede onderbouwing om gestelde kwaliteitsdoelen te halen, is het verplicht om voor elk badwaterbassin een risicoanalyse op te stellen. Op basis van deze risicoanalyse moet een beheersplan opgesteld worden. De nota van toelichtingen op het Bal, hoofdstuk 15 geeft aanwijzingen welke onderwerpen mee te nemen in de analyse. Deze staan in de bijlage genoemd en zijn niet limitatief en verplicht, maar geven wel richting. De plannen kunt u zelf opstellen, maar er kan ook externe expertise ingeschakeld worden. Voor badwaterbassins die voor 1 januari 2024 in gebruik genomen zijn, geldt een overgangstermijn: de plannen moeten op 1 januari 2026 klaar zijn. Voor badwaterbassins die na 1 januari 2024 in gebruik worden genomen, moet direct een beheersplan klaar zijn en worden uitgevoerd.
Ongewoon voorval
Onderdeel van het beheersplan is de verplichting dat u de RUD direct informeert over een ongewoon voorval in- of rond een badwaterbassin. Een ongewoon voorval is een gebeurtenis die afwijkt van het normale verloop van een activiteit, zoals een (grotere) storing, ongeluk of calamiteit met bijvoorbeeld een (bijna) verdrinking of oplopen van ernstig letsel. U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze toezichthouders: zwemwater@rudutrecht.nl of 030 702 33 33.