Deuren dicht door maatwerk: minder overlast

Verhaal

Om 3.45 uur kreeg toezichthouder Yannick een melding: een omwonende kon niet slapen door geluidsoverlast van een café. Een half uur later was Yannick ter plekke: “Er was duidelijk geluid te horen op straat en in de omgeving van het café. De deuren waren open, terwijl er niemand naar binnen – of buiten liep. Die stond vast in geopende stand.” Door deze open deur, lekte geluid naar buiten. Deze ging dicht nadat Yannick de uitbater had aangesproken.

Om ervoor te zorgen dat de buren niet vaker wakker liggen, legde hij vervolgens maatwerkvoorschriften op. “Waarschijnlijk overschreed het café de geluidsnorm toen er werd geklaagd, maar dat is niet vast te stellen doordat geluiden uit de omgeving de meting verstoren.” De wet biedt voor zulke gevallen de mogelijkheid om maatwerkvoorschriften op te leggen. “Dit zijn vaak gedragsregels. In dit geval: deuren mogen alleen open als er mensen doorheen lopen en ook de ramen moeten dicht als er muziek in het café speelt. Hoe de uitbater dit doet, met een dranger, door zelf naast de deur te staan, dat maakt niet uit.” Dit maatwerkvoorschrift kun je, in tegenstelling tot de geluidsnormen, handhaven. “Of ramen en deuren open of dicht zijn, kun je makkelijk vaststellen.” 

De maatwerkvoorschriften zijn opgesteld door de collega’s van vergunningverlening bedrijven. Dit traject duurde ongeveer 8 weken. Tot die tijd bleef de deur ook al dicht: Yannick had de maatwerkvoorschriften aangekondigd met het verzoek daar meteen rekening mee te houden. Dat is gebeurd: “De uitbater wil geen overlast veroorzaken. Die werkte wel mee.” Het opleggen van maatwerkvoorschriften om deuren en ramen te sluiten vanwege geluidsoverlast, gebeurt vaker. Het aantal klachten over deze bedrijven neemt daardoor flink af.