"Ik strijd graag voor rechtvaardigheid"
Yannick van Luxemburg staat voor rechtvaardigheid. Hij werkte daarom jaren bij de politie, maar wilde op den duur toch wat anders. Bij de RUD heeft hij in het milieudomein op een directe manier impact op de leefomgeving én kon hij zich ontwikkelen van toezichthouder tot coördinator strafrecht. Yannick: “Het opsporingsveld heeft een mooie dynamiek. De scheidslijn tussen wat wel en niet binnen je bevoegdheden valt is soms heel dun.”

Zijn carrière begon Yannick als agent op straat in Goes. Een prachtig beroep dat hij altijd met trots uitdroeg. Na vier en een half jaar en een aantal incidenten in korte tijd, besefte hij dat de jas van de politie hem niet meer goed paste. Hij maakte de overstap naar de gemeente Middelburg, om daar als buitengewoon opsporingsambtenaar aan de slag te gaan. Zijn taak: een aantal wijken leefbaar houden. Eervol werk, maar Yannick merkte dat zijn hart daar niet lag en dat hij nog iets miste. Via een collega hoorde hij van de RUD. Hij raakte enthousiast en besloot te solliciteren. Bijna vier jaar en een verhuizing naar Utrecht verder, heeft hij het nog steeds erg naar zijn zin.
Toezichthouder en coördinator strafrecht
Bij de RUD startte Yannick als toezichthouder bij team Bedrijven. Het team dat toezicht houdt op activiteiten van bedrijven. Yannick: “In dit werk heb je op een hele directe manier impact op de leefomgeving.” Hij kwam erachter dat werken rond het thema milieu zeer veel teamwork inhoudt.
Na een aantal jaar kwam toch de opsporingsambtenaar in Yannick weer bovendrijven. Er kwam een vacature voorbij voor coördinator van het cluster strafrecht. Dit was een schot in de roos. Yannick: “Dat is toch nog de politieagent in me. Ik strijd graag voor rechtvaardigheid. Bedrijven zitten soms jarenlang net onder of boven de rand van wat mag. Bij strafrecht heb je in tegenstelling tot bij bestuursrecht ook de kans een eventueel verleden aan te pakken, mocht dit niet zuiver zijn geweest.”
Langer vastbijten
Verschil met zijn vorige functies merkt Yannick zeker. Als politieagent haalde hij veel voldoening uit zijn werk, maar hij merkte dat hij veel brandjes aan het blussen was. Als toezichthouder bij de RUD kon hij zich langer vastbijten en merkt hij dat hij een grotere impact op het milieu heeft. Nu, als coördinator strafrecht, is hij minder operationeel bezig. Yannick: “Ik zit veel in tactische overleggen. Ik houd me onder andere bezig met het ketentoezicht rond afval en milieu. Vraagstukken als: hoe gaan we het onderzoek met de politie draaien? Hebben we de juiste uitrusting? Ik anticipeer daarbij steeds vaker op wat we later nodig zullen hebben in plaats van nu, dus ik richt me meer op de toekomst.” Zijn opgedane kennis van het strafrecht en het bestuursrecht bij zijn functie als toezichthouder komen hiermee meer dan van pas. Voor de toekomst heeft Yannick dan ook zijn plannen: "We hebben binnen het cluster strafrecht de meest urgente knelpunten aan kunnen pakken en zijn nu steeds meer bezig om kwalitatief verder te ontwikkelen."
Steun
Vanuit de RUD heeft Yannick altijd veel steun ervaren in zijn carrièrepad. Al snel kreeg hij bijvoorbeeld als toezichthouder de mogelijkheid om zijn toenmalige coördinator te ondersteunen, iets waar op dat moment zijn ambitie lag. Ook wordt hij momenteel betrokken bij een verbeterplan van zijn cluster. Yannick: “Ik heb bij de RUD de ruimte gekregen om mijn persoonlijk leiderschap verder te ontwikkelen.” De RUD is naar zijn idee sterk in waardering uitspreken naar hem en zijn collega’s. Yannick: “Een compliment wordt altijd gemaakt als je het goed doet. Hierdoor komt het minder hard aan als je wordt aangesproken wanneer het een keer niet goed gaat.” Hij merkt op dat collega’s ook regelmatig in het zonnetje worden gezet. En dat wanneer je een stap verder zet dan verwacht mag worden, dit ook regelmatig wordt beloond.“ Er heerst een fijne cultuur, waarin de onderlinge relaties goed zijn en mensen samen naar dezelfde doelen werken. En dat is zeker wat ik zoek in een werkgever.”