Rioolverstopping door slechte vetafscheider in horeca

Verhaal

In horecabedrijven wordt vaak gewerkt met producten die vet bevatten of worden klaargemaakt met een vetsoort. Denk daarbij aan kaas, spek, bakolie, boter. Restanten van de vetten uit pannen, kommen, van borden komen in het afvalwater. Een vetput of vetafscheider zorgt ervoor dat dit vet niet via de afvoer het riool ingaat. Zo wordt een verstopt riool voorkomen. Dit gaat echter niet altijd goed.

Rioolafvoeren afgesloten in verband met niet functionerende vetafscheider.

Controle milieuregels

Regelmatig controleren onze toezichthouders of horecabedrijven voldoen aan de gestelde milieuregels. Een standaardcontrole die meestal zonder schokkende bevindingen verloopt. Wanneer niet wordt voldaan aan de regels, krijgen ondernemers de kans om hun zaken op orde te maken. Hierbij kunnen dwangsommen ingezet worden. Uiteraard zien wij het liever niet zover komen. 

Aanpak niet-functionerende vetafscheider

In het uiterste geval grijpt ons handhavingsteam in. Recent nog. Een niet functionerende vetafscheider bij een horecabedrijf veroorzaakte een rioolverstopping van ruim 200 meter. Ondanks een waarschuwing en vervolgstappen werd het probleem niet aangepakt. Als beschermer van de leefomgeving en handhaver van de milieuregels hebben we moeten ingrijpen. De onderneming werd afgesloten van het riool. Dit houdt aan totdat de juiste maatregelen zijn genomen. Het riool wordt gereinigd.